Mitt år med Hypothyreos/Hypotyreos = Underproduktion i sköldkörteln.

De vanligaste symptomen för sköldkörtelsjukdomar är vanliga och omöjliga att lägga märke till. Alla lider vi av trötthet ibland, men hela tiden? Visst fryser vi på vintern, men på sommaren?

Underfunktion = Hypothyreos
Underfunktion = Hypothyreos
När ämnesomsättningshormoner bildas i för liten mängd blir ämnesomsättningen i kroppen långsammare. Man kan säga att hela kroppen går på sparlåga.

Hypothyreos indelas i primär och sekundär hypothyreos.
Vid primär hypothyreos är sköldkörtelns egen förmåga att producera hormoner nedsatt.
Sekundär hypothyreos innebär en att hypothalamus som bildar hormonet TRH, vilken har till uppgift att stimulera hypofysen att bilda TSH, inte fungerar normalt. Eller att hypofysen som bildar TSH, som har till uppgift att stimulerar sköldkörteln att bilda hormoner, inte fungerar normalt.

Symtom
Underfunktion leder till sänkt kroppstemperatur och frusenhet.

Hjärnfunktionen försämras vilket leder till initiativlöshet (apati kan utvecklas), tröghet, trötthet, koncentrationssvårigheter, minnessvårigheter, sömnsvårigheter, minskad sexuell lust och depression. Långsamma reflexer.

Öronsusningar och försämrad hörsel.

Perifer nervpåverkan i form av myrkrypningar i händer och fötter.
Försämrat känsel och vibrationssinne.

Nattblindhet pga. oförmåga att förvandla karotin till vitamin A, vilken är ett viktigt vitamin för att bibehålla god syn.

Förlångsammad hjärtfrekvens, men normal pulsökning vid ökad aktivitet, vanligtvis normalt blodtryck.

Rubbning i fettomsättning vilket bl.a. leder till ökad halt blodfetter i blodbanan.

Rubbning i proteinomsättningen vilket bl.a. ger svullnad i ansikte, påsar under ögonen, händer och underben, s.k. myxödem.

Stämbanden kan svullna vilket leder till heshet. Tungan kan svullna och i kombination med dålig muskelkontroll blir talet sluddrigt.

Den minskade cirkulationen och förändrade proteinsyntesen gör huden blek, torr och förtjockad.

Talg och svettkörtlar fungerar sämre.

Håret på kroppen växer dåligt och blir tunnare. Naglar växer dåligt och blir sköra.

Försenad eller utebliven pubertet. Försämrad fruktsamhet vilket leder till svårighet att få barn. Utebliven mens förekommer men oregelbundna blödningar är vanligare.

Aptiten blir försämrad men kroppsvikten bibehålles om hypothyreosen utvecklas långsamt. Om hypothyreosen utvecklats snabbt, t ex vid behandling mot hyperthyreos, är viktökning vanligt.

Förstoppning är vanligt, som i sin värsta form leder till invagination – en del av tarmen viks in i en annan del av tarmen med kraftiga smärtor som följd. Behövs åtgärdas på sjukhus.

Järnbrist, vilket till dels kan bero på blödningsrubbningar.

Sänkt saltsyreproduktion förekommer och kan leda till magproblem av skiftande karaktär, t ex B12-brist.
B12-brist förekommer i 10% av fallen och av dessa kan man i 30% påvisa antikroppar mot vissa celler i magens slemhinna. B12-brist ger besvär som periodvisa besvär av tungsveda, slät ilsket röd tunga, svaghet och styvhet i benen, myrkrypningar, gångsvårigheter, öronsusningar, ökad irritabilitet, ökad glömska, håglöshet, svår depression, vanföreställningar, hallucinationer, nedsatt vibrationssinne och diarré. B12-brist beror till 90% på att antikroppar förstört de celler i magslemhinnan som bildar Intrinsic Factor (IF). IF behövs för att B12 skall tas upp i tunntarmen

Källa: http://thyroid.se

 

Ämnesomsättningen är nödvändig för att kroppen skall fungera och en brist på ämnesomsättningshormoner påverkar nästan alla kroppens funktioner och gör att varje cell i kroppen har svårt att utföra sitt arbete. Hela kroppen och alla dess funktioner går på lågvarv.

De många olika symtomen på hypotyreos beror förstås på att alla kroppens olika celler kan drabbas och då ger symtom utifrån sina respektive funktioner.

De mest utmärkande symtomen verkar vara den stora energilösheten, värk, frusenhet och att hjärnfunktionerna avtar. Till detta kommer sedan diverse andra symtom som gör livet svårare. Problem med torra ögon och synsvårigheter verkar också vara mycket vanliga, men alla symtomen är individuella och det finns stor variation bland hypotyreospatienterna. 

Hypotyreos kommer oftast smygande och det kan ta många år innan den är fullt utvecklad. Under tiden vänjer man sig successivt vid en allt större trötthet / energibrist och alla de andra symtom som tillkommer och blir en naturlig del av livet.

Det långsamma förloppet tillsammans med dagens bristfälliga diagnosmetoder, gör att många drabbade friskförklaras, trots att de mår mycket dåligt och upprepade gånger söker läkarvård.  
Hypotyreos är vanligare hos kvinnor än hos män. Den förekommer i alla åldrar, även hos barn, men är vanligare bland personer i medelåldern och uppåt.

Källa: http://hypotyreos.se

38 Replies to “Mitt år med Hypothyreos/Hypotyreos = Underproduktion i sköldkörteln.”

 1. Så himla skönt att du äntligen fått den hjälpen/medicinen gumman, äntligen kan det bara gå åt rätt håll..att bli bättre =) Så glad för din skull !! Och underbart att du redan må bättre,orkar mer och känner att du har energi =) Underbart ! Jag vill inget hellre än att du ska må bra !! <3 Älskar! puss

 2. Häääärligt gumman <3

  Visst är det såååå fruktansvärt skrämmande
  att inte dagens läkare kan inse att varje
  person är en egen individ & har olika referenser…
  Att man själv skulle känna sin egen kropp
  verkar ju totalt otänkbart 🙁

  Nu kämpar vi på för att få tillbaks våra "jag" igen 🙂

  KRAMAR i massor

 3. Låter mycket lovande!!! Håller tummarna att det fortsätter så. Det räcker för din del nu! Massa kramar

 4. känns så roligt att läsa att du känner dej mycket bättre och tack o lov att du fick något som tycks hjälpa. Ja ibland undrar man hur de arbetar och varför de inte hjälpt dej mycket tidigare. Men nu är det bara att blicka framåt vännen puss <3

 5. Åh vad underbart Carro!!!! Du är verkligen värd att få må bra efter så här lång tid, jag vet att du har haft ett för jävligt år. Men nu är det bara att börja se framåt igen och kanske inom kort får du känna dig och börja leva som ”den gamla goa Carro” som du själv känner och vill vara. Många kramar till dig.

 6. Underbart att det är på rätt väg igen. JA, det är en komplicerad procedur att hitta rätt inställning, men det är SÅ värt det! Är glad för din skull.kramar

 7. JAg tycker det är förjävligt att man ignorerat dig på detta viset och inte ens testat Levaxin då det inte är något farligt. Men jag är glad att du har hittat en läkare som lyssnar och att du mår bättre och bättre kommer det att bli. Sköt om dig.

  Kram kram

 8. Fy farao va gôtt att det äntligen blir en förändring till det bättre.
  Å när det gäller läkare så är det nästan 40 år sedan jag började tappa förtroendet.
  Tänker bara på de läkare som missade min 5 cm långa spricka i vadbenet och den som fördärvade mitt högerknä.
  Det verkar som om de unga läkarna lägger ner mer energi på att hjälpa än de som har varit med länge.
  Jaja, när du väl kommit så långt att din kropp orkar ännu mer är du välkommen hit för att bygga klart verandan. Det är c:a 20 ton bär-lager som ska skottas 🙂

 9. Äntligen! Verkligen på tiden att du får hjälp!! 😉
  Tyvärr är det många som inte går hjälp å ja, man blir ju hur frustrerad å förbannad som helst. Men huvudsaken att det börjar vända nu.
  Det första jag märkte var att jag blev piggare när jag började med levaxinet å när det gäller vikten så går det så trögt att det inte är kul nånstans. Men, men, vad gör man!?? Bara fortsätta å hoppas att det ger med sig framöver.
  Lycka till nu å ta hand om dig!
  Kramen, Maria

 10. HAPPIE!!! Detta var ett helt underbart inlägg….jag vet hur du känner för att lägga upp kort på dig själv…men detta inlägg kommer att hjälpa så många med samma problem…Och jag tycker att du ska ta och skriva ett öppet brev till lokaltidningen och till vårdcentralen där du gick om att du äntligen blivit insatt på lkm och att detta är vad du känner nu!!! Jag hoppas att du orkar göra något dylikt för läkaren som inte lyssnade måste få veta (gärna öppet inför andra) att han missat att lyssna på dig!! Jag är såååååå rent ut sagt för j****a glad att du mår bättre, att du känner skillnad i ditt vardagsmönster. Älskar dig min gelégroda!!!!

 11. Jag har ju typ liknande symptom som du men de säger alla värden är bra.. vad är de för en sorts läkare man ska kontakta för dessa sköldkörtel prov? Om det inte är vårdcentralen.. är det nån privat man söker då eller? GÖTT att du mår bättre!! Kram

 12. Sv. tack för att du skrev till mig. Alla tror att jag ljuger om hur sjukdomen är jobbig och svår att förklara. Jag har gått upp mycket i vikt jag med. Det är jätte jobbigt. Jag har varit sjuk i njurar sen jag avr 3år och fick denna diagnos för några år sen. Så har ätit levaxin i några år nu. Men nått är ändå fel. jag blir inte bättre. Det är inte lätt att leva med den här sjukdomen. Att vara trött är så jobbigt och att gå up i vikt trots att man tar hand om sig själv. jag kan inte gå ner i vikt. Det går bara inte. Jag står kvar trots massa dieter ovs. Känns skönt att det finns fler som vet hur det är. Ingen runt om mig förstår. Hoppas du mår bra av levaxinet och att det funkar på dig. Det funkade bara på mig första månaderna. kram Emma

 13. Va skönt att du äntligen fick tag på en läkare som tog dig på allvar.
  Måste vara underbart att må bra igen och få orken tillbaka 🙂
  Ha det bra

 14. Skönt att du äntligen fått hjälp! Jag tror ju dessvärre att jag har något liknande men mina prover är ju inte tillräckligt dåliga men för mig och min kropp o humör o ständiga trötthet är det det… 🙁 Kramar

 15. wow vilken skillnad de är på dina kort.. speciellt på ditt ansikte.. hur svullet de är.. kan förstå att du reagerat så mycke… 🙁 men vilken lättnad att du äntligen fått hjälp!! sanslöst att det skall ta sådan tid men de positiva är att nu har du iaf fått hjälp…

  vill se kort på din nya frisyr!! 🙂 krama

 16. Vad skönt att du äntligen har fått hjälp och att det börjar bli bättre. Nu kan det bara bli ändå bättre, eller hur!! Kram

 17. Jag lider av samma sak som du. Det är hemskt. Men glad för din skull att det börjat vända! Var beredd på att ha massor av tålamod bara! Hör av dig om du behöver prata med någon i liknande sitaution. Kram!

 18. Pingback: SMACK! | Just Another Crazy Blonde – With Just Another Stupid Blog

 19. Pingback: ÅRSKRÖNIKA 2011 | Just Another Crazy Blonde – With Just Another Stupid Blog

 20. Pingback: Att ha fel på sköldkörteln (Hypotyreos) | Just Another Crazy Blonde – With Just Another Stupid Blog

 21. Hej läste detta i kväll, hur ska jag få hjälp, vem är specialisten eller vilken typ av läkare fick du hjälp av till slut. Är desperat har haft alla symtomer du beskrivit plus några till, har varit runt överallt sen i maj.

 22. Hej!!

  Vill bara skriva att ja känner likadant.fick diagnosen struma 2011. I form av depression.
  Läkarens uttal var att ge anti och stämningshöjande.
  Men pratades inte så mycket om just struman.
  Nu har man förstått att det är mycket hormoner som styr mitt liv..

  Mvh anna

  • Det är väldigt vanligt att man får diagnosen depression istället – något som kommer lite som ett symtom till själva hypotyreosen. Tragiskt =( Kram!

 23. Drabbades av en hypofystumör 2012, opererades, efter det började helvetet, hormoner i kaos, fryser konstant, feber vid ansträngning, har provat levaxin i lägsta dosen, fick magsår, provar nu 12,5 ug vilket funkar bättre men fryser fortfarande, blir speedad/orolig/ångestfull, vaknar på natten med hårda pulsslag men ej snabba (80) och med samtidig magkatarrsymtom, börjar tröttna på allt och läkare säger att alla prover är bra, påpekas att jag också tar tillväxthormon

 24. Hej,
  Skönt du äntligen fått hjälp, men det verkar vara en ovanligt klantig läkare, eller var de flera? Mycket intressant du skrivit. Jag fick min underfunktion i tonåren. Var på sjukhus för ett bråkigt, ofta svullet knä, när den läkaren undrade vad jag hade för svullnad på halsen, så det gick sedan snabbt med kontroller. Jag mådde nog lite som du (inte så trött) men det nonchalerades med tonårshormoner. Har också pollenallergi, upptäckte själv efter första barnet.
  Jag har haft depression senare i livet, men då jobbade jag delvis 3-skift, trött på mitt jobb, jobbigt hemma, tänkte att det var det. Frågade min vårdcentralläkare om andra saker kan bero på underfunktionen i sköldkörteln, men han viftade bort det med att om jag inte trodde jag kan få andra sjukdomar så var det fel. Min tanke var att kanske medicinen inte är så bra inställd som den skulle kunna vara. Dessa hormoner påverkar ju hela kroppen.
  Innan jul kände jag mig väldigt trött framemot kvällen, extra mkt myrkrypningar, sköra naglar trots varm höst, ser sämre, ögonen rinner ibland, men behöver nya glasögon. Har tidigare nån gång rekommenderats b12 av läkare för något, minns inte riktigt vad. Tänkte kanske det kan vara nåt, äter det nu. I julhelgen svullnade ansiktet upp, särskilt på morgonen, helt groteskt, men fotade tyvärr inte. ”All salt mat” sa någon, men jag har inte ätit mer än vanligt, snarare tvärtom. Sökte på ”svullet ansikte av b12” när jag hamnade här…

  Jag undrar vad för specialist du sökte?
  Hoppas det går framåt för dig!

  Med vänlig hälsning
  Ingela

  • Hej Ingela!
   Det var en och samma läkare som skickade runt mig på alla undersökningar och prover etc. Till slut fick jag nog.
   Har du koll på dina TSH-värden? Jag kollar mina med jämna mellanrum numera och har lärt mig att tyda kroppen efter de här åren som jag har mått dåligt. I somras sökte jag hjälp för jag mådde som ett vrak och då visade det sig att jag åt för mycket Levaxin. Har också hört att TSH lätt svänger på sommaren, så det var i bott. Mår som allra bäst på TSH mellan 0,5-1,5 och mår skit när jag börjar stiga upp över 2,5. Ändå är referensvärdena på lägsta värdet 4-6 här i Sverige. Galet!
   Specialistläkarmottagningen som jag sökte till och fick hjälp på är tyvärr inte kvar eftersom Landstinget inte ville fortsätta samarbetet. Däremot finns läkaren kvar, numera på Vårdcentral.
   Med vänlig hälsning Carro

 25. Pingback: Svar på ultraljudet av sköldkörteln – LILLGAMMAL

 26. Jag har vart sjuk väldigt länge med alla symtom som är typiska för hypotyreos och är och har varit jätte svullen i ansiktet i etta år nu. Så illa att jag inte vill visa mig för folk och stänger in mig helt, träffar inte ens vänner längre. Har varit på tusen läkar besök men ingen trodde mig, de sa att jag inbillade mig och var deprimerad. Tillslut gick jag till en privatläkare och fick reda på att jag hade ett värde på 9, har nu börjat ta levaxin. Fick börja med 50 mkrg i en månad sen öka till 100mkrg. 100 har jag tagit nu i två veckor och började levaxinet för 1 och en halv månad sen. Jag känner mig lite piggare och börjar gå ner lite i vikt äntligen, men jag är fortfarande svullen i ansiktet!! 🙁 har det blivit bättre med svullnaden för dig? och hur lång tid tog det? står inte ut med att inte känna igen mig själv, har försökt ta mitt liv till och med pga att jag är så svullen.

  Jag hoppas att det blivit bättre med dig, så tråkigt att man ska behöva kämpa för att övertyga läkarna att man är sjuk….
  uppskattar svar ! tack på förhand

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*